Samenlevingscontract

Een spannend moment: samen verder in één huis. Een drukke tijd, met verhuizen, klussen, regelen en aanschaffen van spullen. Maar wist je dat de wet niets heeft geregeld voor samenwoners? Afspraken vastleggen in een samenlevings­contract geeft duidelijkheid en heeft voordelen.

Wat is een samenlevingscontract?

In een samenlevings­contract (ofwel samenlevings­overeenkomst) kunt u allerlei afspraken vastleggen. Zo kunt u aangeven welke spullen van u persoonlijk zijn en wat gezamenlijk is. Dit geldt ook voor de schulden. U kunt ook afspraken maken over de financiën. Denk aan het geld voor de boodschappen of voor het gas, water en licht. Maar ook wat er moet gebeuren met uw huis of pensioen als u uit elkaar gaat.

Belangrijkste verschillen met trouwen en geregistreerd partnerschap

  • Als u samenwoont, is uw relatie niet officieel vastgelegd. Er gelden geen rechten en plichten.
  • Fiscaal partnerschap en het krijgen van een partnerpensioen moet u zelf regelen.
  • Als u samen kinderen krijgt, heeft alleen de biologische moeder automatisch het gezag.
  • Er is geen gemeenschap van goederen en er is ook niets geregeld als u uit elkaar gaat. Behalve onderhoudsplicht voor uw gezamenlijke kinderen.
  • Bij het overlijden van een van de partners is de andere partner geen erfgenaam. De gezamenlijke bezittingen worden gelijk verdeeld onder de partner die achterblijft en de familie van de overleden partner.

Offerte aanvragen

Het aanvragen van een offerte bij notariskantoor Van den Berg is zeer eenvoudig. U geeft aan welk(e) product(en) u wenst af te nemen en u voert enkele gegevens in. Nadat wij uw gegevens hebben ontvangen, ontvangt u, per e-mail, onze offerte.