Wie beheert jouw social media wanneer je er niet meer bent?

Tegenwoordig is er steeds meer over jezelf en jouw leven terug te vinden op internet. Bijna iedereen heeft een e-mailadres, bewaart foto’s online en/of zit op een sociaal netwerk zoals Facebook of Linked-in. Op het moment dat je komt te overlijden blijven al deze gegevens en bestanden op internet staan. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat als ze offline overlijden, ze online voortleven op de social media. Naast het regelen van de erfenis en de uitvaart is het daarom verstandig om ook stil te staan bij je digitale erfenis.

Je digitale nalatenschap bestaat uit social media profielen, online tegoeden, online schulden maar ook bijvoorbeeld cryptomunten. De online erfenis lost zich niet vanzelf op en voor nabestaanden is het moeilijk de online erfenis af te wikkelen, als ze al weten dat er sprake is van een online erfenis. Daarom is het beter om zelf aan de slag te gaan met het voorbereiden daarvan.

De twee belangrijkste punten om over na te denken zijn de volgende:

1. Wat moet er gebeuren met je profielen op de social media?

Allereerst is het belangrijk dat je nabestaanden weten wat je wilt: online verder leven, een gedenkpagina (Facebook) of je profielen verwijderd hebben. Bij de notaris kun je in je testament een “social media executeur” aanwijzen die jouw wensen voor je social media uitvoert.

2. Waaruit bestaat je digitale nalatenschap?

Het is voor nabestaanden moeilijk te achterhalen waaruit je online erfenis precies bestaat. Daarom is het handig een lijst met gebruikersnamen en wachtwoorden te maken of alles op je mobiele telefoon op te slaan. Je moet er dan wel zorg voor dragen dat je nabestaanden (of je “social media executeur”) toegang hebben tot die lijst of je mobiele telefoon na je overlijden. Je kunt de lijst bijvoorbeeld toevoegen aan je testament.